بازار؛ گروه بانک و بیمه: نوسان قیمت ارز و رشد بی منطق آن در بازار که تبعات سختی را برای کم درآمدها و فعالان اقتصادی بدنبال دارد، طی یکی دو ماه اخیر مشکلات فراوانی را برای مردم ایجاد کرده است. این موضوع که بخش عمده آن به دلیل سیاست گذاری های داخلی چون حذف ارز نیمایی و رسیدن نرخ دلار به ۸۳ هزار تومان بوده در کنار تحریم ها و آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، موجب شده قیمت ها در بازار ارز آشفته و روندی افزایشی به خود گیرد. رشد قیمتی که در صورت مدیریت درست اقتصاد کشور همچنین انجام مذاکرات و توافقات سیاسی و بین المللی با حفظ ارزش ها و اقتدار کشور، بی تردید قیمت ها در بازار ارز تعدیل و مسیر کاهشی پیش گرفته می شود.
اینکه چرا با وجود انتشار برخی اخبار مثبت طی روزهای گذشته از چگونگی احتمال مذاکرات ولی قیمت ها در بازار ارز شکسته نشده است جای تامل دارد. موضوع مهمی که در سالاهای پیش با کوچکترین خبر راجع به توافقات و انجام مذاکرات به یکباره نرخ ارز در بازار ریزش می کرد اما اکنون اینگونه نیست. مسئله ای که به گفته کارشناسان، بازار همچنان منتظر اخبار موثق و رسمی از چگونگی انجام مذاکرات است هر چند اعتمادی به آمریکا نیست ولی اگر توفیقاتی با حفظ چارچوب ها در خصوص مسائل بینالمللی، سیاسی و اقتصادی حاصل شود بی تردید تحولات خاصی در وضعیت اقتصادی کشور رخ می دهد که مهمترین آن کاهش نرخ ارز در بازار خواهد بود.
اکنون شاهد آنیم که قیمت ارز در کشور به رقمی بالا رسیده و نگرانی هایی برای مردم ایجاد کرده است، بنابراین معلوم نیست با چه سیاستی نرخ آن تعدیل شود چرا که سیاست خاصی در داخل برای مهار قیمت این کالای سرنوشت ساز اقتصادی به چشم نمی خورد
سیاست گذاری خاصی برای مهار نرخ تورم در داخل وجود ندارد
از طرفی کارشناسان می گویند؛ این مسیر با وجود ترامپ تاریک است، زیرا بازیگران منطقهای هم به دنبال این هستند که بازی مذاکره به هم زده شود، بنابراین بازار ارز واکنشی مثبتی نسبت به فضای داخلی و مباحث برجام نشان نمی دهد. حال با وجودی که دولت چهاردهم در نظر دارد اقداماتی در راستای حل مذاکرات انجام دهد و اظهاراتی نیز در این باره به گوش می رسد چنین مسئله باعث شده است که حداقل نرخ ارز شتبان رشد نکند چرا که اگر اقبالی در این زمینه وجود نداشت نا اطمینانی از آینده با شدت بیشتری در کشور افزایش پیدا میکرد و احتمال رشد مستمر نرخ ارز بعید نبود.
اکنون شاهد آنیم که دلار در کشور به رقمی بالا رسیده و نگرانی هایی برای مردم ایجاد کرده است، بنابراین معلوم نیست با چه سیاستی نرخ آن تعدیل شود چرا که اولا سیاست خاصی در داخل برای مهار قیمت این کالای سرنوشت ساز اقتصادی به چشم نمی خورد و چه بسا پیش بینی هایی ناشی از حذف ارز نیمایی که مسئولان وعده داده بودن با ایجاد بازار توافقی قیمت ها به مرور کاهش می یابد اتفاق نیفتاده است. از طرفی با اوج گیری قیمت دلار و رسیدن نرخ آن به ۸۴ هزار تومان، خیلی ها حاضر نیستند روی این کالا سرمایه گذاری کنند چرا که خرید دلار ۸۴ هزار تومانی ریسک بسیار بالایی دارد.
نرخ بالای ارز و رسیدن قیمت دلار به ۸۴ هزار تومان در بازار نگران کننده است و این احتمال وجود دارد که مسائلی سیاسی و عدم چگونگی انجام مذاکرات باعث شود که دوباره شوکی به بازار وارد شود، از طرفی گزارش های رسمی حکایت از کاهش نرخ تورم دارد ولی مردم گرانی ها را با چشم خود در بازار می بینند
احتمال ورود شوک به بازار ارز !
سید مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفت و گو با «بازار» می گوید؛ هر چند بخش عمده ناترازی ها، آشفتگی اقتصاد و گرانی ها بخصوص رشد نرخ ارز ناشی از وجود تحریم ها و محدودیت هایی است که با آن مواجه ایم اما نباید ناتوانی در مدیریت منابع، تصمیم گیری های غیر کارشناسانه و انجام سیاست گذاری های را که به ساماندهی وضعیت اقتصاد کشور منجر می شود نادیده گرفت. سیاست گذاری هایی چون تغییر نرخ ارز با تاسیس و از بین بردن بازارهای ارزی که البته همین مسئله نیز ریشه در محدودیت درآمدهای ارزی و تحریم ها دارد که باعث شده است نرخ ارز بشدت در بازار رشد کند و دود آن در پی گرانی کالاها و خدمات همچنین رکود اقتصادی بخش تولید و ... به چشم مردم برود.
وی با بیان اینکه نرخ بالای ارز و رسیدن قیمت دلار به ۸۴ هزار تومان در بازار نگران کننده است و این احتمال وجود دارد که مسائلی سیاسی و عدم چگونگی انجام مذاکرات باعث شود که دوباره شوکی به بازار وارد شود، افزود: گزارش های رسمی حکایت از کاهش نرخ تورم دارد ولی مردم گرانی ها را با چشم خود در بازار می بینند و حساب و کتاب دخل خرج خود را به درستی می دانند، بنابراین اقدامات کارشناسانه بایستی به گونه ای باشد که با راهکارهای اصولی و تصمیم گیری های اقتصادی و سیاسی درست طوری پیش رفت که اقتصاد سامان گیرد تا گرانی ارز و رشد قیمت کالاها در بازار مردم بیش از این تحت فشار قرار نگیرند.
کارگزاران بازار از آنجایی که هنوز نسبت به مسائل برجام، انجام مذاکرات و توافقات خوشبین نیستند بنابراین واکنش چندانی به چنین اخباری که بر بازار ارز اثر بگذارد و باعث کاهش قیمت آن شود، نشان نمی دهند
دلایلی که باعث شده است با اخبار مثبت مذاکرات ارز کاهشی نشود
این اقتصاددان در پاسخ به این سئوال که چرا با وجود اخبار مثبت از مذاکرات سیاسی ولی نرخ ارز در بازار کاهشی نشد، افزود: طی این سالها بازار و کارگزاران آن حتی فعالان اقتصادی تجربه کسب کرده اند و آگاهی خوبی نسبت به تعاملات و تحولات بر اقتصاد ناشی از چگونگی روند مذاکرات و توافقات دارند و می دانند که کدام خبر بر این موضوع تاثیر گذار است اما از آنجایی که هنوز نسبت به مسائل برجام، انجام مذاکرات و توافقات خوشبین نیستند بنابراین واکنش چندانی به چنین اخباری که بر بازار اثر بگذارد و باعث کاهش قیمت ارز شود، نشان نمی دهند.
افقه در ادامه بیان داشت: بازار واکنشی به کاهش نرخ ارز در پی انتشار برخی خبرها مبنی بر انجام مذاکرات نشان نمی دهد یکی اینکه از طرف آمریکا و یا دیگر کشورهای همسو هنوز جوابی راجع به این مسئله داده نشده است. همچنین هنوز ایران نیز به صورت رسمی اعلام نکرده است که قرار است مذاکراتی صورت بگیرد و یا صحبت هایی در این مورد رد و بدل نشده است. دیگر اینکه احتمال دارد دونالد ترامپ در مثلا در مذاکرات خود مواردی را به جلو بکشد که خط قرمز ایران می باشد به همین دلیل است که هنوز هیچی مشخص نیست و بازار ارز نیز دچار تغییر جدی قیمت نشده است.
بنا به این گزارش، قیمت ها در بازار ارز بالاست و خیلی ها به انتظار تصمیم گیریهای اقتصادی و سیاسی مسئولان برای حل چنین مسائلی مانده اند. اما به گفته کارشناسان چنانچه از بعد سیاسی توافقاتی با حفظ چارچوب ها صورت گیرد بی شک قیمت دلار در باز کاهش خواهد شد. این در حالی است که تصمیم گیران داخلی در بخش های مهم اقتصادی چون بانک مرکزی و وزارت خانه ای اقتصادی نباید منتظر برجام بمانند چرا که ترامپ غیر قابل پیش بینی است، بنابراین در چنین شرایطی باید با خود باوری و خوداتکایی همچنین درایت به فکر ساماندهی وضعیت اقتصاد کشور باشند.